128 Des Quatre-vents Street (Dead-end)
Sainte-Marguerite-du-Lac-Masson, Quebec  J0T 1L0

One hour from Montreal

Vue aérienne du projet Le Colibri réalisé par Biophile

Aerial view

Façade ouest avec vue de la terrasse et du balcon se trouvant côté Sud, projet Le Colibri réalisé par Biophile

West and South facades (terrace and balcony)

© Saul Rosales Photographer

Vue de la façade sud avec terrasse et balcon en pleine nature, projet Le Colibri réalisé par Biophile

South facade / Terrace and balcony

© Saul Rosales Photographer

Vue de la façade sud avec terrasse et balcon en pleine nature, projet Le Colibri réalisé par Biophile

South facade / Terrace and balcony

© Saul Rosales Photographer

Vue de la terrasse, côté sud, projet Le Colibri réalisé par Biophile

South facade / Terrace and balcony

© Saul Rosales Photographer

Vue de la terrasse et de la forêt environnante, projet Le Colibri réalisé par Biophile

South facade / Terrace and balcony

© Saul Rosales Photographer

Vue de la façade principale, coté est, projet Le Colibri réalisé par Biophile

East facade / Main entrance

© Saul Rosales Photographer

Vue de l’entrée principale au rez-de-chaussée, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Main entrance

© Saul Rosales Photographer

Vue du toit vert au-dessus du garage, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Green roof above the garage

© Saul Rosales Photographer

Vue du garage à l’intérieur et de la porte donnant directement accès au hall d’entrée, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Garage / Direct access to the entrance hall

© Saul Rosales Photographer

Vue du hall d’entrée et du vestiaire au rez-de-chaussée, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Entrance hall / Cloakroom / Ground floor

© Saul Rosales Photographer

Vue de la cuisine à aire ouverte et de l’escalier au rez-de-chaussée, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Kitchen

© Saul Rosales Photographer

Vue de la cuisine à aire ouverte avec un accès direct à la terrasse, côté sud, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Kitchen / Direct access to the terrace

© Saul Rosales Photographer

Vue de la cuisine à aire ouverte au rez-de-chaussée avec ses armoires pleine hauteur et son ilôt avec comptoir de quartz, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Kitchen / Quartz countertop

© Saul Rosales Photographer

Vue de la cuisine à aire ouverte au rez-de-chaussée avec fenestration du côté est, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Kitchen

© Saul Rosales Photographer

Vue de l’ilôt de cuisine, de l’escalier menant à l’étage et du corridor menant vers le hall d’entrée, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Kitchen island / Quartz countertop

© Saul Rosales Photographer

Vue de l'escalier, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Staircase leading upstairs

© Saul Rosales Photographer

Vue de l’escalier au rez-de-chaussée, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Staircase

© Saul Rosales Photographer

Vue du rez-de-chaussée à aire ouverte avec accès direct à la terrasse, côté sud, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Open concept living space / Direct access to the terrace

© Saul Rosales Photographer

Vue de la cuisine et de la salle à manger à aire ouverte avec accès direct à la terrasse, côté sud, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Open concept living space / Direct access to the terrace

© Saul Rosales Photographer

Vue de la cuisine et de la salle à manger à aire ouverte avec accès direct à la terrasse, côté sud, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Open concept living space / Direct access to the terrace

© Saul Rosales Photographer

Vue du rez-de-chaussée à aire ouverte avec direct à la terrasse, côté sud, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Open concept living space / Direct access to the terrace

© Saul Rosales Photographer

Vue de la salle à manger au rez-de-chaussée donnant un accès direct à la terrasse côté sud en pleine nature, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Dining room / Direct access to the terrace

© Saul Rosales Photographer

Vue de l'aire ouverte au rez-de-chaussée avec poêle à bois Stuv et fenestration abondante, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Open concept living space

© Saul Rosales Photographer

Vue de l'aire ouverte au rez-de-chaussée, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Open concept living space

© Saul Rosales Photographer

Vue du salon à aire ouverte avec poêle à bois Stuv, fenestration abondante et plafond cathédrale, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Living room / Wood stove / Cathedral ceiling

© Saul Rosales Photographer

Vue du salon à aire ouverte avec poêle à bois Stuv, fenestration abondante et plafond cathédrale, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Living room / Wood stove / Cathedral ceiling

© Saul Rosales Photographer

Vue du salon à aire ouverte avec poêle à bois Stuv et fenestration abondante, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Open concept living space / Stûv 30 wood stove

© Saul Rosales Photographer

Vue du salon à aire ouverte avec poêle à bois Stuv, fenestration abondante et plafond cathédrale, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Living room / Wood stove / Cathedral ceiling

© Saul Rosales Photographer

Vue du salon à aire ouverte avec poêle à bois Stuv et fenestration abondante, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Living room / Stûv 30 wood stove

© Saul Rosales Photographer

Vue de la chambre à coucher au rez-de-chaussée avec fenestration du côté ouest, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Bedroom or office / Ground floor

© Saul Rosales Photographer

Vue de la chambre à coucher au rez-de-chaussée avec fenestration du côté ouest, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Bedroom or office / Ground floor

© Saul Rosales Photographer

Vue de la chambre à coucher à l’étage avec fenestration du côté ouest, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Bedroom or office / Ground floor

© Saul Rosales Photographer

Vue de la salle de toilette avec douche au rez-de-chaussée, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Washroom with shower / Ground floor

© Saul Rosales Photographer

Vue de la buanderie au rez-de-chaussée, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Laundry room / Ground floor

© Saul Rosales Photographer

Séjour à aire ouverte à l’étage avec vue sur le rez-de-chaussée, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Open concept living room / Second floor

© Saul Rosales Photographer

Vue du salon à aire ouverte surplombant le rez-de-chaussée avec sa fenestration abondante, côtés sud et ouest, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Birds eye view on ground floor

© Saul Rosales Photographer

Séjour à aire ouverte à l’étage surplombant le rez-de-chaussée, avec accès au balcon et vue splendide sur la forêt environnante, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Living room on second floor / Direct access to the balcony

© Saul Rosales Photographer

Séjour à aire ouverte à l’étage avec vue sur le rez-de-chaussée, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Open concept living room / Birds eye view on ground floor

© Saul Rosales Photographer

Séjour à aire ouverte à l’étage avec accès au balcon et vue sur la foêt environnante, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Living room on second floor / Direct access to the balcony

© Saul Rosales Photographer

Balcon avec garde-corps en verre et vue sur la forêt environnante, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Balcony / View on West side

© Saul Rosales Photographer

Balcon avec garde-corps en verre et vue sur la forêt environnante, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Balcony / View on West side

© Saul Rosales Photographer

Vue de la chambre à coucher à l’étage avec fenestration du côté ouest, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Upstairs bedroom / West view / Closet to personnalize

© Saul Rosales Photographer

Vue de la salle de bain à l’étage, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Upstairs bathroom

© Saul Rosales Photographer

Vue de la salle de bain avec baignoire et douche séparée à l’étage, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Upstairs bathroom

© Saul Rosales Photographer

Vue de la chambre à coucher à l’étage avec fenestration du côté est, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Upstairs bedroom / East view

© Saul Rosales Photographer

Vue de la chambre à coucher à l’étage avec fenestration du côté est, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Upstairs bedroom / East view / Closet to personnalize

© Saul Rosales Photographer

Vue de la chambre à coucher à l’étage avec fenestration du côté est, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Upstairs bedroom / East view

© Saul Rosales Photographer

Vue de la chambre à coucher à l’étage avec fenestration du côté sud, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Upstairs bedroom / South view

© Saul Rosales Photographer

Vue de la chambre à coucher à l’étage avec fenestration du côté sud, projet Le Colibri réalisé par Biophile

Upstairs bedroom / South view

© Saul Rosales Photographer

Vue du Lac Piché en été, Sainte-Marguerite-du-Lac-Masson

Privileged access to Lac Piché

Vue du Lac Piché et du quai avec escalier pour la baignade et deux chaises Adirondack, Sainte-Marguerite-du-Lac-Masson

Privileged access to Lac Piché

Jeunes adultes sautant dans un lac sur le bord d'un quai

Swimming

Jeune femme sur une planche à pagaie à la tombée du jour

Paddleboarding

Jeune femme en position assise avec les bras allongés méditant au coucher de soleil

Meditation

Jeune femme en randonnée pédestre dans une forêt boréale

Hiking

Colibri à gorge rubis battant des ailes et butinant une monarde

Bird watching

Guimauves sur une branche grillant au-dessus d'un feu de camp

Campfire

Feu extérieur rempli de bûches entouré de chaises Adirondack blanches

Outdoor fire

Skieurs sur une pente de ski

Les Sommets ski resorts nearby

LOCATION
Domaine Espaces Boréal
Sainte-Marguerite-du-Lac-Masson
WATERSIDE
Privileged access to Lac Piché
LOT SIZE
1 acre (4,163.2 sq m / 44,812.3 sq ft)
LIVING AREA
2,060 sq ft
Ground floor: 1,143 sq ft / Upstairs: 917 sq ft
2 floors / 4 bedrooms / 2 bathrooms
COURTYARD ORIENTATION
South
ENVELOPE
Entrance door and side window (8 ft H)
Hybrid windows (6 ft H)
Hybrid patio doors (8 ft H)
ENERGY STAR® triple glazing
Pine wood siding
Sheet metal roof without visible screws
Green roof in LiveRoof® modules
HEATING
Ground floor – Heated concrete slab / Upstairs – Bathroom: heated floor – Bedrooms: electric baseboards
EQUIPMENT
Stûv 30 wood stove, EPA 2020 certified
VänEE brand heat recovery ventilator, model 90H-V+ (up to 84% heat recovery)
ECOPEAK® technology water heater
Energy-efficient LED lighting
Dedicated socket for electric car
High-speed Internet available
Drainvac brand central vacuum
MUNICIPAL SERVICES
Collection of residual materials
(recycling, compost, waste and bulky items)
SEPTIC SYSTEM
Septic tank and traditional purification fields
WATER SUPPLY
Artesian well
ACTIVITIES
Integrated projects of the domain: swimming, canoeing, kayaking, paddleboarding, hiking, picnicking, cross-country skiing, snowshoeing, slides and hiking trails on the lake in winter
ROOM DIMENSIONS
Ground floor
Entrance: 12 ft x 11 ft
Cloakroom: 8.7 ft x 4.5 ft
Living room: 13.5 ft x 14.1 ft
Dining room: 13.5 ft x 14.1 ft
Kitchen: 13 ft x 14.1 ft
Laundry room / electromechanical room: 3 ft x 10.4 ft
Washroom with shower: 5 ft x 10.4 ft
Bedroom: 12.5 ft x 10.4 ft
Upstairs
Bedroom: 12.1 ft x 10.5 ft
Bedroom: 12.1 ft x 10 ft
Bedroom: 12.1 ft x 10 ft
Living room: 13.8 ft x 12 ft
Bathroom: 7.3 ft x 9.8 ft
Exterior
Exterior terrace: 12 ft x 40 ft
Balcony: 12 ft x 11 ft
Attached garage: 20 ft x 16 ft
Vehicular entrance: double width

Le Colibri

Contemporary architecture in the heart of nature

This new concept with a passive solar design offers a bright, inviting and comfortable living environment in the heart of nature, with privileged access to Lac Piché. Living at Domaine Espaces Boréal means choosing a living environment where you can, with family or friends, enjoy a host of outdoor activities throughout the seasons: swimming, canoeing, kayaking, boarding. paddling, hiking, picnic, cross-country skiing, snowshoeing, slides and hiking trails on the lake in winter.

IN THE HEART OF NATURE

The project, a single-family house, is located in the heart of nature in a completely wooded environment, and offers privileged access to Lac Piché.

CONTEMPORARY ARCHITECTURE

The design reflects a contemporary architecture that stands out with its streamlined volume, noble materials, and a bright living space open to the outside.

DIRECT CONTACT WITH THE OUTDOOR

The living space extends outwards from the large openings on the ground floor giving direct access to the courtyard and the covered terrace, allowing the occupants to enjoy the splendors of nature throughout the seasons. Large panoramic windows and focused views provide stunning views of nature from all floors.

PASSIVE SOLAR DESIGN

The shape of the house stretches due south to make the most of the light and passive solar gain in winter thanks to abundant fenestration and a LEED concrete slab, with recycled content, storing heat during the day and diffusing it at night, thus improving occupant comfort. Check out our blog post to learn more about passive solar design.

ENERGY EFFICIENCY

The Iso-Slab system, with high energy efficiency, for the insulation of the concrete slab of the house preserves the site by limiting its excavation to a minimum. The mechanical ventilation system recovers heat and contributes to occupant comfort. An infiltrometry test, meeting the requirements of the Novoclimat program, is carried out to ensure the airtightness of the house and its energy efficiency. The water heating system provided by the ECOPEAK® technology water heater makes it a responsible choice during peak periods.

LOCAL, HEALTHY AND SUSTAINABLE MATERIALS

The materials for the cladding of exterior walls and sloping roofs, wood and sheet metal, are genuine, recyclable and have a longer lifespan. As for the materials for the insulation of the walls and the roof, they are made from natural materials, namely the SONOclimat Eco4 and R+ insulating panels made up of wood fiber, the cellulose from recycled newspaper and the Airmétic® Soya insulating foam manufactured from soybean oil and recycled plastic bottles. SICO Ecosource brand interior paint with zero VOC formula ensures better indoor air quality.

 

NU Green 2® panels, used for kitchen modules, are composed of raw ULEF particles, very low formaldehyde emission, FSC® and ECC certified, then contain 100% recycled and recovered wood fibers, pre-consumer. The panels are protected by Ligna Bio-Supra quality natural oil, without solvent or VOC.

Logo_NovoClimat
Logo Espaces Boréal
Logo GARANTIE CONSTRUCTION RÉSIDENTIELLE